Snart kan Odense glæde sig til grøn strøm til elbilerne når OK og Vestas sammen åbner en helt ny form for lynladestation. Dette sted kan lade elbiler med grøn strøm fra et stort batteri som er koblet direkte sammen med en vindmølle.

Vidste du, at Odense bestræber sig efter at blive en CO2-neutral kommune i 2023?

Det nye projekt

Hvordan kan man sikre, at strømmen er grøn, når elbilen lades op på ladestandere koblet til elnettet? Det har energiselskaberne Vestas og OK sat sig for at svare på i form af et projekt, der allerede til november i år, skal resultere i to lynladestandere, der lader via et batteri, som er digitalt synkroniseret med OK’s egen Vestas-vindmølle i Gilbjerg ved Billund. Ladesystemet er verdens største af sin art og skal give erfaringer til parterne bag projektet, så løsningen potentielt kan rulles ud i større skala.

- Med denne løsning sikrer vi, sammen med OK, at persontransporten kan elektrificeres med vedvarende energi også når vindmøllen står stille. Nu skal vi indsamle erfaringer og bliver klogere på området, for vi ser et globalt potentiale i at kunne tilbyde konkurrencedygtige løsninger, der leverer grøn strøm til elbiler uden at ladestanderen nødvendigvis skal placeres lige ved siden af en vindmølle, siger Andreas Svendstrup-Bjerre som projektleder hos Vestas inden for energiløsninger og lagring.

Ejer du en elbil? Nu kan du lade din bil lynhurtigt op med grøn strøm fra vindmøller
Foto: Pressefoto OK/Vestas

Praktisk information

Batteriet lader fra elnettet, men en nyudviklet software synkroniserer batteriet digitalt med en specifik vindmølle og sikrer, at det kun lader, når vindmøllen producerer strøm. Batterisystemet er udviklet af Vestas og har en kapacitet på 900 kW og kan levere 650kWt, hvilket gør det til Danmarks største batteri i kommerciel drift.

- Hvis vi i Danmark skal nå i mål med vores ambitiøse CO2-reduktionsmål, er det helt afgørende, at vi udvikler effektive og forbrugervenlige løsninger, der gør det nemt for danskerne at tage det grønne valg. Som en verdensleder inden for bæredygtige energiløsninger med hovedsæde i Danmark, handler det om at tage lederskab for den grønne omstilling og sammen med vores partnere udvikle nye bæredygtige løsninger, fortæller Vestas bæredygtighedschef Lisa Ekstrand.

Samtidig udtaler OK at de lytter til kundernes behov – og behovet er lige præcis dette på nuværende tidspunkt.

Lynladerstationen er placeret ved OKs tankstation, Glisholmvej 5, ved afkørsel 50 ved Odense på den fynske motorvej E20. Den åbnede den 30. juni klokken 11.00.

Fakta om teknologien

  • 900 kW-batteriet er bygget ind  i en 20-fod container og er pt, det største batteri i Danmark.
  • Ladesystemet er det største af sin art i verden hvor man kombinerer et batteri med grøn strøm med ladestandere til elbiler.
  • Batteriet er, via et tilpasset SCADA-system, synkroniseret med OKs egen Vestas-vindmølle i Gilbjerg og oplader fra elnettet med få sekunders nøjagtighed, når vindmøllen producerer strøm.

Kilde: Ok.dk