Den statsanerkendte selvejende museumsorganisation Odense Bys Museer byder på mange oplevelser for alle aldre. Er du interesseret i Odense og Fyns fortid, og hvorfor og hvordan fortiden er relevant for os i dag, så er Odense Bys Museer et godt bud til dig. Med 8 udstillingssteder, der beskæftiger sig med alt fra arkæologi til kulturhistorie, er der noget for enhver.

Men Odense byder også på andre spændende og uafhængige museer. Kunstmuseer, hands-on oplevelser, krigshistorie og flere endnu – Odense har det hele. Her er den ultimative guide til museer i og omkring Odense!

Læs også om hvordan du kan få mest ud af Odense under nedlukningen.

Odense Bys Museer

H. C. Andersens Museum

I hjertet af Odense ligger der flere museer, der giver mulighed for at komme helt tæt på H. C. Andersen og hans liv. På H. C. Andersens Museum har de samlet mere end 32.000 genstande, som fortæller om hans liv og livsværk. Fra barnsben og før han udgav nogle værker, blev der gemt ting og sager til minde om ham. Den unikke samling det er i dag, indeholder derfor også originale værker.

Adresse: Claus Bergs Gade 11, Odense C

H. C. Andersens Hus og Fødehjem

Den store eventyrforfatter blev født i, hvad der engang var den fattigste del af Odense. Det nu ikoniske gulkalkede hjørnehus rummede dengang helt op til fem familier. Huset giver indblik i den fattigdom, som H. C. Andersen blev født ind i. Han var søn af en fattig vaskekone og en endnu ikke udlært skomager, der måtte lade sig indkvartere hos familie, da de ikke havde deres eget sted at bo.

Odense Bys Museer
H. C. Andersens hus. Foto fra Visit Odense

Adresse: Hans Jensens Stræde 45, 5000 Odense C

H. C. Andersens barndomshjem

Fra H.C. Andersen var 2 til 14 år, boede han og familien i et lille hus i Munkemøllestræde. Dengang var huset trangt og i baggården stod kun en enkelt stikkelsbærbusk. Alligevel var hjemmet fyldt med kærlighed, fantasi og fortællinger, der lagde grobunden for hans eventyrlige univers. Besøger du barndomshjemmet i dag, finder du en poetisk have, fyldt med planter fra hans mange eventyr.

Adresse: Munkemøllestræde 3-5, 5000 Odense C

Børnekulturhuset Fyrtøjet

I Børnekulturhuset Fyrtøjets udstilling kan børn fra hele verden selv blive en del af eventyret. Med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr Elverhøj, er der fuld af magiske væsner og levende fortællinger. Børnene kan prøve de smukke kostumer, dykke ned i eventyret med hænderne til workshops og fordybe sig i leg og kunstneriske oplevelser.

Adresse: Møntestræde 1, 5000 Odense C

Møntergården

Møntergården er et kulturhistoriske museum i centrum af Odense, hvor de gamle huse og gårdrum står som på H.C. Andersens tid. Med smalle stræder og baggårde kan du leve dig ind i bymiljøet, som det var i 1800-tallet. Museet vækker din nysgerrighed på Odense og Fyn med viden om Oldtiden og frem til i dag. Her finder du lærerige udstillinger og sågar et børnemuseum, hvor alt må røres og prøves.

Odense Bys Museer
Møntergården. Foto fra Visit Odense.

Adresse: Møntestræde 1, 5000 Odense C

Oplev den samlede fortælling om H. C. Andersen, der inkluserer H.C. Andersens- Museum, - hus (fødehjem), - barndomshjem, Møntergården og børneuniverset (Fyrtøjet).

Samlet pris for adgang: 145 kr. for voksne og gratis for børn (0-17 år)

Læs mere om H. C. Andersens Odense.

Den Fynske Landsby

Besøg frilandsmuseet og oplev en landsby fra H. C. Andersens tid. Med de mange aktiviteter og arrangementer får du historien ind under huden. Du kan opleve kokkepiger, markarbejdere og mange andre levendegøre tiden på Fyn i 1800-tallet. Alle aktiviteter følger årets og traditionernes gang, så du kan vide dig sikker på at få den autentiske stemning og fortælling om livet i fortidens Fyn.

Pris: 145 kr. for voksne og gratis for børn (0-17 år)
Adresse: Sejerskovvej 20, 5260 Odense S
Læs mere på Den Fynske Landsbys Hjemmeside.

Thriges Kraftcenral

I en fredet industribygning fra 1916 gemmer sig en oplevelse for maskin-nørder i alle aldre. Én gang om måneden åbner frivillige dørene op, så du kan træde ind i historien om industrien og elektronikkens barndom i Odense. Når den 100 år gamle dieselmotor startes, bredes duften af olie, som det gjorde dengang. Det er Danmarks ældste, kørende B&W-dieselmotor fra Danmarks dengang største skibsværft og førende dieselmotor-producent. Besøg museet og bliv klogere på Odenses berømte storfabrikant Thomas B. Thrige.

Pris: Gratis adgang til arrangementet (drives i samarbejde med Møntergården).
Adresse: Buchwaldsgade 33, 5000 Odense C (1 km. fra Møntergården)
Læs mere på Thriges Kraftværks hjemmeside.

Carl Nielsens Barndomshjem

Den fynske komponist og dirigent Carl Nielsen skrev seks symfonier, tre koncerter for flere forskellige instrumenter og orkester, to operaer, seks strygekvartetter og anden kammermusik, flere hundrede sange og andre værker. Han blev født ind i en fattig familie, der boede lidt uden for Odense. Selvom Carl Nielsen var en del af en stor børneflok og kom fra fattige kår, blev han alligevel en stor kunstner. I dag regnes han for dansk musiks største komponist sammen med Niels W. Gade.

Pris: 30 kr. for voksne og gratis for børn (0-17 år)
Adresse: Odensevej 2A, 5792 Årslev
Læs mere på Carl Nielsens hjemmeside.

Odense Bys Museer
Gå i H. C. Andersens fodspor. Foto fra Visit Odense.

Øvrige museer i og uden for Odense

Ud over Odense Bys Museer, finder du som sagt mange flere lærerige museumsoplevelser i Odense.

Tidens Samling

Midt i Brandts Klædefabrik kan du opleve en levende udstilling om livet i det 20. århundrede. Med fokus på klæder, form og bolig fra 1900 - 1990’erne, får du et indblik i Odenseanernes liv for ikke så længe siden. Besøger du museet, kan du røre de udstillede genstande, sætte dig i møblerne, åbne skufferne, kigge i bøgerne og prøve tøjet.

Pris: 65 kr. for voksne, 30 kr. for børn og unge (6-17 år) og gratis for børn (0-6 år)
Adresse: Kulturmaskinen - Farvergården 7, 3. sal, 5000 Odense C
Læs mere på Tidens Samlings hjemmeside.

Kunstmuseum Brandts

Kunstmuseum Brandts er både Odenses og sågar Fyns største kunstmuseum, og det er et af Nordens førende kunstmuseer. I det historiske Brandts Klædefabrik, ligger museet og byder på fire etager med kunst og visuel kultur. Med mere end ti udstillinger om året af både ny og klassisk kunst, kan du besøge museet igen og igen.

Kunstmuseum Odense
Kunstmuseum Brandts under Pixar udstillingen. Foto fra Kunstmuseum Brandts hjemmeside.

Pris: 110 kr. for voksne, gratis for børn (0-17 år) og 75 kr. for studerende
Adresse: Amfipladsen 7, 5000 ODENSE C
Læs mere på Kunstmuseum Brandts hjemmeside.

Danmarks Jernbanemuseum

Lige ved siden af Odense Banegård finder du jernbanemuseet i en autentisk remisebygning fra 1954. Her udstilles en omfattende samling af togvogne, lokomotiver, modeller af tog og færger og andre effekter. Med aktiviteter for hele familien kan du både forvente jernbanehistorie, fascinerende kulturhistorie og masser af leg.

Adresse: Dannebrogsgade 24, 5000 Odense C
Læs mere på Danmarks Jernbanemuseums hjemmeside.

Fyns Militærhistoriske Museum

Med ekspertise inden for den fynske krigshistorie og historien om fynske soldater, fynske modstandskæmpere og det fynske hjemmeværn, vil du garanteret lære noget nyt om byens- og øens krigshistorie.

Pris: Der er endnu ikke en fast pris, men du opfordres til at betale et selvvalgt beløb for at støtte museets dækning af drift.
Adresse: Søndre Blvd., 5000 Odense
Læs mere på Fyns Militærhistorisk Museum.

Odense Bunkermuseum

Da man i 50’er frygtede 3. Verdenskrig, blev den atomsikrede bunker i Odense bygget. Det var oprindeligt ’Kommandocentral Odense', men huser i dag Odense Bunkermuseum. Indrettet som den originale atomsikrede bunker fra 1954, giver museet et godt indblik i efterkrigstids-historien.

Museer i Odense
Foto fra Odense Bunkermuseums hjemmeside

Pris: 50 kr. for voksne, 25 kr. for unge (10-16 år) og gratid for børn under 10 år.
Adresse: Kragsbjergvej 99, Odense M
Læs mere på Odense Bunkermuseums hjemmeside.

Odins Odense

I udkanten af Odense har du mulighed for at træde 2000 år tilbage i tiden. Jernalderlandsbyen Odins Odense skildrer livet i jernalderen og vikingetiden og livsvilkårene for datidens mennesker. Det uafhængige frilandsmuseum er indrettet med jernalderhuse, hvor du kan høre fortællinger om forholdende.

Pris: 60 kr. for voksne og 30 kr. for børn (6-14 år)
Adresse: Store Klaus 40, 5270 Odense
Læs mere på Odins Odenses hjemmeside.

Museer i Odense
Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU

Vi kan også se frem til åbningen af Det Nye H. C. Andersens Hus i sommeren 2021.