Annonce:

At købe ny LED-belysning til hjemmet kan være vanskeligt. Kender du eksempelvis til de forskellige begreber, og ved du, hvad de betyder? Det kan hurtigt blive overvældende, når du læser om flere lystekniske begreber.

Det kan ende med, at du slet ingen anelse har i forhold til, hvad du skal vælge, når det kommer til en LED-pære. Har du brug for hjælp, er det en fordel at læse med videre. Her får du en kort gennemgang af forskellige LED-termer, som du bør kende til.

Lumen

Måske har du tidligere kigget på watt, men det skal du ikke gøre, når du køber LED-pærer. Når du skal investere i en LED-pære, skal du i stedet være opmærksom på ordet lumen.

Lumen betyder lysstrøm og måler, hvor meget lys der rent faktisk kommer ud af en specifik lyskilde. Det vil altså sige, at jo højere denne værdi er, jo mere lys kommer der fra lyskilden.

Kelvin

Kelvinskalaen bør du ligeledes kende til i forbindelse med køb af en LED-pære. Farvetemperaturen bliver nemlig angivet i kelvin, så det er også et vigtigt begreb. En lyskildes farvetemperatur kan være på alt lige fra 1.000 K og helt op til 10.000 K.

Er der tale om varmt lys, vil farvetemperaturen eller kelvin-værdien være lav, mens koldt lys har en høj farvetemperatur eller kelvin-værdi. Så hvis du gerne vil vide, hvor koldt eller varmt en LED-pæres lys er, skal du forstå kelvinskalaen.

Om du skal vælge en pære med en høj eller lav værdi, kommer helt an på, hvor den skal bruges henne. Derfor er det alfa og omega, at du tænker over, hvad der er bedst til det pågældende rum.

Ra

Har du tidligere stødt på ordet Ra-værdi i forbindelse med køb af en LED-pære? Så er der tale om farvegengivelsen. Ra-værdien angiver altså, hvordan en lyskilde gengiver farve i et rum. Dette sker på en skala fra 0 til 100.

Hvis tallet er 100, så er farvegengivelsen så god, som den kan blive. Du kan sagtens finde LED-pærer med en Ra-værdi på over 90.

Så hvis du ønsker en noget nær perfekt farvegengivelse, er det disse pærer, du skal være på udkig efter. Mangler du en LED-pære eller en LED-lampe såsom en påbygningsspot i høj kvalitet, kan du tage et kig hos plusled.

Watt

Watt står for strømforbrug. Det betyder, at jo højere selve watt-værdien er, jo højere er forbruget af strøm.

Vælger du at skifte din traditionelle belysning ud med LED, kan det være, at du vil kigge efter LED-pærer, der har det samme strømforbrug som den halogenpære, du allerede har. Dog er dette en fejl. Dette skyldes at watt kun viser strømforbruget og ikke fortæller noget om energieffektiviteten.

Derfor bør du vælge LED-pærer

Der er mange fordele ved at vælge LED-pærer i stedet for andre traditionelle pærer. Ikke nok med at de er energieffektive, så er de også langtidsholdbare og miljøvenlige. Derudover tænder disse pærer øjeblikkeligt, da der ikke er nogen opstartstid som med andre pærer.