Datasikkerhed i højsædet

Gennem de seneste år, har der været et stigende fokus på bruger data og specielt på sikkerheden af samme. Når man dagligt benytter sig af internettet og alle de goder der medfølger ved brug af dette, indskriver man også, mere eller mindre bevidst, en lang række informationer om sig selv, som i visse tilfælde kan være følsomme. Læs med her, og lær hvordan du tager dig godt af din data.

Hvad er følsom data?

Først er det måske essentielt at få skabt et overblik over, hvad det helt præcist er for noget data, som kan være følsomt og hvad der kan være årsag til, at denne form for data er eftertragtet.

Når du surfer rundt på nettet, har du måske oplevet, at skulle oplyse navn, adresse, telefonnummer, e-mail og måske endda CPR-nummer, pas oplysninger og bank oplysninger. Data som fortæller noget om dig, og som gør dig unik i forhold til alle andre. Det er altså data, som gør det muligt at stjæle din identitet og skabe adgang til dine bank konti, personige oplysninger og meget mere. Alle disse former for data bliver i stigende grad betragtet som en handelsvare, hvorfor denne form for data er stærkt følsom for offentlighedens lys.

Her kommer portaler som VPN-portaler ind i billedet. Du vil i det næste afsnit blive oplyst om, hvad en VPN portal er, men først er det vigtigt at nævne, at disse portaler skaber et sikkerhedsnet for dig som bruger af internettet, og sikrer at du og dine informationer trygt kan klikke dig igennem de mange online websites.

Hvad er VPN og hvad bruger man det til?

Virtuel Privat Netværk er hvad VPN står for. Altså et netværk af servere verden over, som enkelte virksomheder er ejer af, og som tilbyder et yderst sikkert netværk for dig at browse rundt i. En VPN tjeneste tilbyder en krypteret forbindelse til det virtuelle netværk, som er så sikker, at den kan sidestilles med det amerikanske militærs sikkerhedsnet. Det er altså ikke til at spøge med, når man køber ind på sådan et netværk.

Men hvad bruger man det til? – tænker du nok. Selvom du kan føle, at du er dækket godt ind imod cyber angreb, kan du være uheldig, at visse hackere får ramt på dig alligevel. Dette kan skyldes at visse hackere er særligt dygtige, men også at der kan være brud på dit anti-virus program. Det er her VPN-tjenester tilbyder et ekstra lag af sikkerhed, så du ikke skal bekymre dig om, du måske kunne blive et offer for et uønsket cyber angreb.

I Odense er der særligt fokus på hacking

Odense kommune har særligt højt fokus på at uddanne kommunens borgere til at sikre sig imod hacking. De har nemlig opstillet en seks gode råd mod hacking, som kan være særligt relevante, hvis du som borger forsøger at gardere dig mod et angreb.

De seks gyldne retningslinjer, for at gardere sig mod hackerangreb lyder som følgende:

  1. Slå to-trins-godkendelse til. Når du logger ind på et af de mange medier man i dag er tilkoblet, kan det give en ekstra sikkerhed, at du også igennem din telefon eller via din mail, skal godkende dit login. På den måde kan du vide dig sikker på, at hvis der er andre end dig, som vil have adgang til din profil, skal du selv aktivt godkende adgangen.
  2. Hold dine devices og applikationer opdateret. Løbende som regler bliver strammet og som virksomheder bliver større, vil der være andre restriktioner i forhold til privatliv politik og data sikkerhed. Tilmed vil systemerne i højere grad blive tilknyttet mere og mere sikre software systemer. Derfor er det vigtigt, at du løbende opdatere de medier du bruger, for at få glæde af de opdaterede systemer.
  3. Reagér kun på sikre beskeder og send ikke dine følsomme oplysninger medmindre forbindelsen er sikker. Alt for mange er blevet narret af et tilbud, som var lidt for godt til at være sandt. Sørg for at dette ikke sker for dig.
  4. Del aldrig dit NemID eller MitID. Det er dit sikkerhedsnet, og disse systemer er unikke for dig, for at passe på dine oplysninger.
  5. Sikker nethandel handler også om at være kritisk. Læs hjemmesidens ‘om os’, og sørg for at holde øje med godkendte certifikater. Særligt e-mærket er væsentligt at holde øje med, da denne er EU godkendt og er et bevis for, at den hjemmeside du besøger er sikker at handle på.
  6. Tag regelmæssigt sikkerhedskopier af dine særligt vigtige dokumenter, billeder og oplysninger. På den måde sikrer du at de ikke går tabt, hvis du skulle komme ud for et angreb.

Med disse gode råd i bagagen, skulle du være godt garderet for at bevæge dig rundt på nettet, med ro i maven. Men sørg altid for at have de kritiske og analytiske briller på, når du bliver kontaktet af folk du ikke kender eller støder på et tilbud, som er for godt til at være sandt. For i de fleste tilfælde, vil det vise sig at være det rene snyderi.

I samme kategori

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Odense – fra odenseaner til odenseaner!

Mest læste

Natklubber i Odense
Nye spisesteder i Odense
Hvor skal man spise i Odense?
Skærmbillede 2023-03-26 kl. 14.20

Forsiden netop nu

Natklubber i Odense
Skærmbillede 2023-03-26 kl. 14.20
Nye spisesteder i Odense
40259_Paintball_generelt-1
Frokost-i-Odense
Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
Genbrugshallerne-1
padelcity

Mest læste

Det sker i Odense

Skærmbillede 2023-03-26 kl. 14.20
Nye spisesteder i Odense
Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
det-sker-i-marts

Mad og drikke

Nye spisesteder i Odense
Frokost-i-Odense
Hvor skal man spise i Odense?
Dining-Week-odense

Kultur og musik

Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
Stig-Rossen-julekoncert-overblik
73372231_1669463389855820_5040659380492566528_n-1
59658916_2278333785716134_8261398434561392640_n

Instagram Feed

Vores bedste guides