Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Historien om de danske regenters nytårstale

Annonce:

Den 31. december kl 18.00 er der i de fleste danske hjem tradition for, at Dronningens nytårstale prioriteres i det ellers travle nytårsprogram. Hele selskabet samles foran fjernsynet med et glas champagne for at lytte til nytårstalen fra Dronningen, men selvom talen synes stærkt forbundet med Dronning Margrethe, så er det en tradition, der stammer helt tilbage fra 1880’erne, hvor den første gang blev holdt af Christian den 9.

Dronning Margrethe nyder stor popularitet i Danmark og det gør også en stor del af udslaget for, hvorfor talen er er så højt prioriteret. Talen har siden 1958 været transmitteret på fjernsynet og indtil indsættelsen af Dronning Margrethe i 1972 var det således hendes far Kong Frederik den 9., som talte over mediet direkte ind i de danske hjem og talen har dermed været et fantastisk bidrag til at forbinde Kongehuset med folket.

Nytårstalen har gennem årene også fået en sjov tendens, da der altid kan findes spændende og sjove odds på dronningens nytårstale hos de forskellige spiludbydere.

Vi vil i denne artikel se på de regenter, der har holdt nytårstale traditionen i hævd.

Kong Christian den 9.

Kong Christian den 9. er kendt som Europas svigerfar og det var Christian, der i sidste halvdel af hans regeringsperiode, som varede mellem 1863 til 1906, indledte traditionen med nytårstalen. Talen blev kaldt skåltale for fædrelandet og den blev afholdt for særligt indbudte til Kongehusets årlige nytårstaffel.

Kong Frederik den 8.

Frederik den 8. regerede mellem 1906 – 1912 og under hans regeringstid begyndte de danske aviser at trykke talen. Det var Kong Frederik den 8., der for første gang afsluttede talen med ordene ”Gud bevare Danmark”.

Kong Christian den 10.

Kong Christian den 10. fortsatte traditionen med at trykke talen i de landsdækkende aviser efter hans far. Christian den 10. regerede som det danske statsoverhoved mellem 1912 til 1947 og under denne periode begyndte talen ligeledes at blive sendt i radioen. Radioudsendelsen med kongens tale skete for første gang i 1941, hvilket var under den tyske besættelse af Danmark.

Christian den 9. afsluttede ligeledes talerne med “Gud bevare Danmark”, men også med en bøn om at velsigne nationen, hvilket fik en ekstraordinær symbolsk betydning under besættelsen. Gennem besættelsen opnåede han stor popularitet grundet sine daglige rideture i indre København.

Kong Frederik den 9.

Frederik den 9. var en af Danmarks mest populære og folkekære regenter og den er utvivlsomt en gave han gav videre til sin datter. Han regerede mellem 1947 og 1972 og han var i denne periode at finde hvert nytår på fjernsynet og i radioen til den årlige nytårstale til nationen.

Nytårstalen ved årsskiftet 1971/72 blev kongens sidste tale, da han kort efter blev indlagt på hospitalet med både lungebetændelse og hjerteproblemer. Den 14. januar 1972 døde han og gav stafetten videre til sin ældste datter.

Dronning Margrethe

Tilbage i 1953, da Dronning Margrethe var 13 år gammel, blev tronfølgeloven ændret, hvilket betød at kvinder også kunne overtage tronen. Det var tidligere kun mænd, der kunne overtage tronen, men tronfølgelovens ændring blev banebrydende og har siden 1972 betydet, at traditionen med nytårstalen kun er blevet mere og mere elsket af danskerne grundet Dronnings folkekære væsen.

Dronning Margrethes tale er blevet et fast holdepunkt for den danske nation og Dronningen har på eminent vis formået at tage vigtige emner op uden at tage et politisk ståsted og uden at træde nogen over tæerne – hun har formået at videreføre hendes fars rolle som populær og folkekær regent i 50 år. Det er på alle måder en fantastisk bedrift, men uden at tage noget fra hverken Dronningen eller hendes far, Kong Frederik den 9., så har tv’et også vist sig som et fantastisk medie til at fremvise Kongehuset fra sin bedste side for dermed at fremme Kongehusets popularitet. Og det er et medie Dronningen har formået at tæmme til fordel for hele Danmark, da Dronningen med sine nytårstaler har samlet Danmark. Vi må håbe, at både Dronningen og de fremtidige regenter formår at fortsætte denne tradition.

Gud bevare Danmark.

I samme kategori

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Odense – fra odenseaner til odenseaner!

Mest læste

Kreamarked Vintapperstræde
Nyt hotel i Odense
Hvor skal man spise i Odense?
Brunch i Odense

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail