3 stærke kvinder hyldes: Mindevæggen i Odense har fået nye navne

Efter 33 år har Mindevæggen i Odense fået 3 nye navne. Allerede forinden kunne man læse 35 fremtræden odenseaners navne på Rådhusets Mindevæg. Nu kan det offentliggøres at væggen udvides med tre stærke og kvindelige personligheder.

Hvem kommer på Mindevæggen?

Frida Schmidt, Petra Petersen og Edith Brenneche Petersen har på hver deres måde kæmpet for kvindernes sag, og nu æres de ved at komme på Mindevæggen med en mindetavle.

  • Frida Schmidt, der levede fra 1849 til 1934, kæmpede for kvinders stemmeret og uddannelse og imod prostitution.
  • Petra Petersen (1901-1989) fulgte i hendes spor og satte svangerskabslovgivningen på dagsorden, da hun som den første fynske kvinde fik en plads i folketinget. Derudover var hun medlem af byrådet, og en aktiv modstandskvinde som formand for frihedsrådets lokalkomité i Odense.
  • Edith Brenneche Petersen (1896-1973) blev blandt en af de første kvindelige protestantiske præster i verden – og også den første kvinde i den almindelige danske folkekirke.
Yderligere tre stærke kvinder hyldes: Mindevæggen i Odense har fået nye navne
Mindevæggen på Odense Rådhus. Foto: Odense Kommune

At det netop er de tre, der fremhæves denne gang – 33 år efter, der sidst kom nye navne til – er der en særlig grund til, fortæller stadsarkivar ved Stadsarkivet, Johnny Wøllekær:

– De tre kvinder repræsenter hver især nogle skelsættende skred. Fx Edith Brenneche Petersen, der om nogen var en frontløber. Da hun og to andre kvinder blev præsteviet i Odense i 1948 – efter en masse modstand – var det en verdensbegivenhed. Og i dag er der pudsigt nok flere kvindelige præster end mandlige. Så de er gået forrest og har taget nogle kampe, der har været med til at forme vores samfund, fortæller han.

Sender et stærkt signal

Borgmester Peter Rahbæk Juel mener, at dette sender et meget stærkt signal, at man nu kan tilføje hele tre stærke kvinder på Mindevæggen.

– Mindevæggen er en plads til at hylde nogle af byens største personligheder, og jeg har glædet mig til at udvide den med tre stærke kvinder. Frida Schmidt, Petra Petersen og Edith Brenneche Petersen har hver især udvist et helt særligt mod og turdet gå forrest – også i en tid, der var langt mindre tolerant end i dag, siger borgmester Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

– Deres fortællinger er unikke hver for sig, men afspejler samtidig en bestemt periode i Odenses nyere udvikling. På den måde er mindevæggen også en måde at gengive byens historie på, så vi styrker fortællingen om vores by gennem de lokale helte, vi hylder.

Yderligere tre stærke kvinder hyldes: Mindevæggen i Odense har fået nye navne
Mindetavler på Mindevæggen på Odense Rådhus. Foto: VisitH.CAndersen.dk

Kriterier for at komme på Mindevæggen

I denne omgang er udvidelsen sket på baggrund af en initiativretssag fra Konservative og Radikale Venstre med opbakning fra Økonomiudvalget. Her var ønsket både flere navne på væggen – og også fokus på en mere lige kønsfordeling.

Indtil nu har nemlig kun to ud af de 35 personligheder på mindevæggen været kvinder, og det er det på tide at ændre på, mener børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen:

– Der er mange foregangskvinder, der fortjener at blive fremhævet og markeret på en måde, så eftertiden også husker dem. Mindevæggen skal ikke kun afspejle tidligere tiders fokus på ‘magtens mænd’ men også fortælle om de mange betydningsfulde kvinder, der har været med til at forme Odenses udvikling og skrive historie. Derfor er det godt, at vi nu bevæger os et skridt mod mere balance i rækken af forbilleder, siger hun.

Derudover er der, nogle helt essentielle dele som personen, der skal på Mindevæggen, skal opfylde:

  • personen skal være født i Odense eller have haft tilknytning til byen i en kortere eller længere årrække.
  • personen skal være afgået ved døden.
  • kun ved helt særlige lejligheder ophænges nye mindeplader, så der også i fremtiden vil være plads til senere tiders berømtheder.
  • personen skal være optaget i Dansk Biografisk Leksikon (1979-1984) eller tilsvarende optegnelser (som f.eks. Dansk Kvindebiografisk Leksikon (2000-2001)).

Mindevæggen hænger på Odense Rådhus i Rådhusalen beliggende på Flakhaven 2, 5000 Odense C.

I samme kategori

Nye spisesteder i Odense
40259_Paintball_generelt-1
Genbrugshallerne-1
Skærmbillede 2023-01-29 kl. 13.32

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Odense – fra odenseaner til odenseaner!

Mest læste

Hvor skal man spise i Odense?
juni Odense
Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
Genbrugshallerne-1

Forsiden netop nu

restaurant grønttorvet
juni Odense
Niro Sushi
Tinderbox, Odense
1-EAL8Tg-1
Shopping i Odense
Sportsbarer i Odense
Drinks-i-Odense

Mest læste

Det sker i Odense

juni Odense
1-EAL8Tg-1
Påskeferie i Odense
Skærmbillede 2023-03-26 kl. 14.20

Mad og drikke

restaurant grønttorvet
Niro Sushi
Drinks-i-Odense
242182838_221528823349900_6703366908442511461_n-1

Kultur og musik

Tinderbox, Odense
Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
Stig-Rossen-julekoncert-overblik
73372231_1669463389855820_5040659380492566528_n-1

Tilbud i Odense

Instagram Feed

Vores bedste guides