Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Historie i Odense – bydelenes egen fortælling

Odense har et hav af skønne bydele som rummer hver sin historie. Ved du måske hvorfor Skibhuskvarteret har dét navn det har, ved du hvad der er af historie i Ansgarkvarteret eller ved du hvor Latinerkvarteret ligger? Hvis ikke, så læs med her, og bliv klogere på Odenses historie gennem byens mange gader og hvad de forskellige kvarterer kan byde på.

Er du kultur- og historieinteresseret vil du måske kunne finde glæde i at læse vores guide til Odense bys museer.

H.C. Andersen Kvarteret

Dette sted har nogle af byens ældste huse, og ligger omkring Nedergade, Paaskestræde, Overgade, Bangs Boder, Claus Bergs gade samt Ramsherred og Overstræde. Før i tiden var dette område meget bebygget – og mange af disse boliger er også bevaret hvorfor dette kvarter har sin helt egen charme. Husene ligger tæt op af hinanden, der er ujævne brosten samt skæve og finurlige facader med b.la. smukt bindingsværk. Alt det i sig selv fortæller en masse historie. Og nu hvor vi snakker om historie (eventyr) er det selvfølgelig også værd nævne, at det er i dette område H.C. Andersens føde- og barndomshjem ligger. Det er i samme kvarter som det nye H.C. Andersens Hus vil åbne til sommeren 2021. I dag er kvarteret eftertragtet og dyrt. Priserne skyldes historien og beliggenheden – beliggenheden er perfekt i rolige gader væk fra byens larm. I kvarteret findes der spisesteder, specialbutikker, caféer, kulturoplevelser og restauranter.

Latinerkvarteret

Dette kvarter findes i hjertet af Odense – helt inde i bymidten. Dette kvarter summer af liv og kreativitet dagen lang, og det er tilmed også her man finder Brandts Klædefabrik. Dette sted er unikt, og beskrives som et fristed fra storbyens larm og biler. Den dag i dag består latinerkvarteret af specialbutikker, kulturtilbud og caféer. Det er i sandhed et meget levende kvarter, og dækker over følgende gader: Pantheonsgade, Brandts Passage, Ny Vestergade, en del af Vestergade og slutter ved starten af Munke Mose. Oprindeligt vil man mene, at et Latinerkvarter er det sted, hvor der har eller ligget et universitet – dette er dog ikke tilfældet her, hvorfor det kan være svært at præcisere hvorfor kvarteret kaldes Latinerkvarteret.

Odenses kvarterer - Latinerkvarteret
Liv i Latinerkvarteret en sommerdag. Foto: Visitodense

Ansgarkvarteret

Oprindeligt hørte dette område til Odense Købstad, og gik under navnet Heden. Gennem mange år er der blevet opført forskellige ting i dette kvarter som b.la. Ansgar Kirke og Amtssygehuset. Tæt på Odense Å blandt grønne områder og karakteristiske bygninger findes Ansgarkvarteret stadig den dag i dag. I dette kvarter findes Zoologisk Have, Odense Universitets Hospital, Odense Boldklubs boldbaner og Dyreskuepladsen. Denne del af byen har mange mindre områder som fortæller historie. Her kan der fremhæves Gerthasminde, som er bygget efter et engelsk og tysk forbillede. Dette område kan i fremtiden se frem mod en stor udvikling i takt med at Odense Universitets Hospital flyttes i 2022, hvorefter området vil blive etableret på ny med boliger og erhverv.

Albanikvarteret – roligt kvarter i hjertet af Odense

Mellem 1850 og 1900 blev Albanikvarteret opført, hvorfor det også er det ældste kvarter du finder i Odense – lige på nær den store bymidte. Kvarteret består af et hav af små smutveje blandt lejligheder og huse. Disse smutveje fører blandt andet til skønne, grønne områder væk fra byens larm. Albanikvarteret har dejligt liv på b.la. Professor Labris Plads som er opkaldt efter en landskendt gøgler, der boede i kvarteret. Dette er et skønt og roligt sted at opholde sig for børnefamilier. I denne bydel ligger blandt andet Albani Bryggeriet, mindre spisesteder og liberale erhverv. I fremtiden kommer Odense Letbane også til at køre lige igennem Albanikvarteret, hvilket er enormt attraktivt for alle de børnefamilier samt unge og ældre, der bor i kvarteret.

Byens Kvarter - Albanikvarteret
Leg på ProfessorLabris Plads. Foto: www.erlingtingkaer.dk

Skibhuskvarteret – en by i byen

I 1600-tallet blev Skibhusvej anlagt som et bindeled mellem havnebyen Skibhusene og Odense by. Dengang lå der en ladeplads ved Odense Å som blev kaldt Skibhuset – hvoraf bydelen har sit navn. Denne ladeplads blev brugt til at sejle ting fra havnen til Odense, og ladepladsen var her uundværlig. Da kanalen blev etableret mistede ladepladsen sin betydning, og der blev i stedet etableret boliger i området.  På den måde blev Skibhuskvarteret beboeligt, og stadig et bindeled mellem havn- og byliv som vi kender det den dag i dag.

I dag ligger Skibhuskvarteret tæt på bymidten og havnen samt et mindre antal uddannelsesinstitutioner. Der er generelt meget liv i Skibhuskvarteret med blandt andet lokal handel og dagligvarebutikker mv. Det er også derfor at man sagtens kan kalde dette kvarter for ’en by i byen’. Derudover har Skibhuskvarteret kolonihaver og grønne områder tæt på, og der er legepladser til børnefamilier. Rent boligmæssigt er der både lejligheder, villaer og rækkehuse i området.

Kvarterer i Odense - Skibhuskvarteret
Skibhusvej i Skibhuskvarteret. Foto: odense.dk

Nørrebro – det nye vs. det gamle

Tidligere var Nørrebrokvarteret kendt for små butikker, værtshuse og hoteller. Kvarteret lå ned til havnen, hvorfor mange søfolk besøgte Nørrebro når de lagde til land i Odense Havn. Odenses borgere brugte desuden også Nørrebro flittigt da en søndagstur ved havnen var essentiel – og i samme omgang gik man igennem Nørrebrokvarteret for at komme hertil. Nørregade var forbindelsen mellem byen og havnen. Den dag i dag omtales Nørrebro som ”nede ved havnen”, ”ved Storms Pakhus” eller lign. og mange ved faktisk ikke, at dette område er Nørrebro. Det har været længe undervejs at Nørrebro skulle blive til Nørrebro på ny – også i omtalt forstand. På Nørrebro findes der et hav at lejligheder herunder b.la. City Campus-Nørrebro og ved PFA-kollegiet. Derudover findes Storm Pakhus, forskellige butikker og uddannelsesinstitutioner.

Østerbro – et fedt sted at bo

Denne del af Odense har været gennem en stor udvikling og er stadig i gang. Det er et boligkvarter hvor der er mangfoldighed, og det er samtidig et kvarter som skaber mange byrum og boliger. Østerbro er attraktivt placeret tæt på bymidten, Odense Å og Skibhuskvartet. Dette sted er helt essentielt hvis man ønsker at bo i byen men samtidig være i rolige omgivelser som er fyldt med historie. Bydelen rummer mange skønne grønne perler, hvor man kan nyde en god stund med venner eller familie, og der er gode træningsmuligheder ved Odense Å. I dag er der blevet bygget en del på Østerbro hvortil der er oplagt en masse nye boliger og offentlige områder. Det er et attraktivt sted at bo fordi det er tæt på bymidten, indkøbsmuligheder, og rolige omgivelser.

I samme kategori

Studieliv
Tidens Samling
Frisør Odense
40259_Paintball_generelt-1

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Odense – fra odenseaner til odenseaner!

Mest læste

Forestillinger Odense
Brunch i Odense
Hvor skal man spise i Odense?
Nye spisesteder i Odense

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail