Der er mange åbenlyse fordele ved at bygge et nyt hus fra bunden. En af dem er, at du fra starten af får indflydelse på alle dele af byggeprocessen, og har mulighed for at opnå et indgående kendskab til dit hus konstruktion. Der er dog en række ting, som du bør huske, hvis du gerne vil være sikker på, at projektet bliver en succes. Det første du bør gøre, er at danne dig et detaljeret overblik over din økonomi og undersøge, hvor meget du kan låne for. Det kan du for eksempel gøre ved hjælp af boliglånsberegneren på https://www.mybanker.dk/skift-bank/boliglaan-tilbud/. Herefter skal du i gang med at lave budget og undersøge markedet.

Typehus eller arkitekttegnet hus

Med det økonomiske overblik på plads er du klar til at undersøge hvilken slags hus, du drømmer om. I den forbindelse er det et godt udgangspunkt at gennemgå en række forskellige plantegninger og typehuse. Det kan give dig en idé om, hvordan du ønsker, at rummene skal fordeles og således, hvor stort huset skal være. I kraft af denne proces og din økonomi, kan du herefter beslutte dig for, om dit nye hus skal være et typehus, eller om du i stedet vil have en arkitekt til at tegne huset. Fordelene ved typehuset er blandt andet, at det er hurtigt og billigt at bygge, der er et økonomisk overblik fra start af, og du har mulighed for at træffe din beslutning ud fra et besøg i et udstillingshus. Fordelene ved et arkitekttegnet hus er for eksempel, at du har mulighed for at få tegnet præcis det hus, som du helst vil have, og undervejs har arkitekten overblikket, og kan give dig byggeteknisk og juridisk vejledning.

Valg af materialer

Uanset hvilken løsning du vælger, så er der en lang række valg, som du skal tage med hensyn til materialer. Selvom der ofte findes en del standardiserede løsninger hos det firma, der producerer typehuset, så skal der stadig tages mange detaljeorienterede beslutninger. Det gælder naturligvis også for det arkitekttegnede hus, hvor der ikke er nogen standardiserede løsninger.

Husk at start- og færdigmelde dit byggeri

Om du vælger typehuset eller det arkitekttegnede hus, så er det dit eget ansvar at start- og færdigmelde byggeriet af dit hus til kommunen. Hvis ikke byggeriet startmeldes inden et år fra byggetilladelsen er udstedt, så forældes den, og du skal ansøge på ny.