Hvad er dronningens nytårstale og hvorfor er den så populær i Danmark?

ANNONCE

Nytårsaften, er for rigtigt mange danskere en betydningsfuld aften, som bringer masser af festligheder med sig. Det er dog også aftenen, hvor kongeriget Danmark bliver beriget med dronningens flotte nytårstale. Den populære tale er tradition at høre og se, blandt flere generationer. I denne artikel kommer vi nærmere ind på nytårstalen og historien bag. Læs med her.

Nytårstalerne har eksisteret i mange år og dronningen holdte den allerførste, for lige præcis 50 år siden, i 1972. Før dronningen afholdt disse taler, var det Christian den 9, som stod for opgaven. Nytårstalen daterer således tilbage til 1909, hvor befolkningen for allerførste gang blev præsenteret for denne tradition. Dengang var talen en ’skåltale for fædrelandet’. Den velkendte sætning, ’Gud Bevare Danmark’ har desuden været med i talen siden siden da, som vi også altid hører ved Dronningens nytårstale.   

Hvad er unikt ved dronnings nytårstale?

Den særlige tale bringer blandt andet nationen sammen. Det er nemlig den eneste gang årligt, at dronningen taler direkte til den danske befolkning. Der har dog været undtagelser, men som udgangspunkt er dette den eneste. Når dronningens tale går i gang, er generationer samlet for at høre, hvad monarken i Danmark har at sige.

Talen går blandt andet ud på at snakke om årets gang, med et neutralt perspektiv. Der er desuden høj fokus på de danske værdier. Der kan også komme en opfordring til nationen, samt en særlig hilsen til dem, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde i Danmarks tjeneste. Et godt nytår ønskes desuden af den folkekære dronning.

Nytårstalen og odds

Det er ikke kun de traditionelle grunde, der gør at mange danskere gerne vil følge med i talen. Det er nemlig også enormt interessant at høre, hvad hun har med af ord i sin tale. Interessen for at oddse på ord, der bliver nævnt under talen, er nemlig spændende.

Hvert år er der eksperter, der laver odds på, hvad der mon nævnes i den kommende tale. Nogle ord bliver brugt ofte og andre sjældnere, hvis ikke helt udeladt. Hvis vi kigger på de foregående nytårstaler, så er det følgende ord der har være brugt ofte:

 • Samfund
 • Danmark
 • Verden
 • Færøerne
 • Glæde
 • Folk
 • Grønland.

 

Hvad skal du være opmærksom på ved odds på nytårstalen?

Der er mange eksperter, der kommer med deres bud på hvilke ord, der i den kommende tale bliver nævnt. Det drejer sig blandt andet om ord såsom følgende:

 • Ansvar
 • Klimaet
 • Muligheder
 • Jubilæum
 • Storbritannien

FAQ

Hvad bør man undgå når man oddser på nytårstalen?

Hold dig helt fra bøjnings grader af ord, da det ikke giver gevinst ved diverse bookmakere. Husk desuden på, at dronning er neutral og derfor er der visse ord du ikke kan forvente, bliver nævnt. Almindelige navne, bliver typisk aldrig nævnt og det gør kendisser ej heller.

Hvor kan jeg oddse?

På nettet kan vælge imellem flere bookmakere, og du kan finde statistikker og forekomster via linket, som du finder i første afsnit i artiklen. 

Hvordan kan jeg se dronningens nytårstale?

Du kan se talen på både dr og tv2 og den vises kl. 18.00 nytårsaften.

I samme kategori

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Odense – fra odenseaner til odenseaner!

Mest læste

Bellinge-F-lled

Forsiden netop nu

restaurant grønttorvet
juni Odense
Niro Sushi
Tinderbox, Odense
1-EAL8Tg-1
Shopping i Odense
Sportsbarer i Odense
Drinks-i-Odense

Mest læste

Det sker i Odense

juni Odense
1-EAL8Tg-1
Påskeferie i Odense
Skærmbillede 2023-03-26 kl. 14.20

Mad og drikke

restaurant grønttorvet
Niro Sushi
Drinks-i-Odense
242182838_221528823349900_6703366908442511461_n-1

Kultur og musik

Tinderbox, Odense
Flakhaven i Odense er fyldt med mennesker til H.C Andersen Festival
Stig-Rossen-julekoncert-overblik
73372231_1669463389855820_5040659380492566528_n-1

Tilbud i Odense

Instagram Feed

Vores bedste guides